In de praktijk

Dagindeling bij Life Learning

Elke jongere studeert ongeveer drie vakken per week, met behulp van schoolboeken die worden aanbevolen door de Vlaamse Gemeenschap, Edulogos-cursussen, leermiddelen van INzicht (tegen betaling) en/of geselecteerde gratis online cursussen.

Naarmate de oefeningen vorderen, kunnen leerlingen hun beheersing van de stof controleren met behulp van oplossingenbladen.

Als de leerling het niet begrijpt en niet zelfstandig een antwoord op zijn probleem heeft kunnen vinden, neemt de groep het over. De volwassene of de andere jongeren leggen graag uit wat moeilijk is of wat onmogelijk lijkt om zelf op te lossen.

De jongere leerlingen krijgen vaak een voorproefje van de onderwerpen die ze in de volgende jaren zullen moeten leren. Een leerling die bijvoorbeeld een les herhaalt, kan zijn/haar kennis controleren en zijn/haar vermogen om het te reproduceren verbeteren door het aan andere jongeren uit te leggen.

De keuze van de examens hangt af van de aspiraties van de leerling, in overleg met hun ouders. De meesten moeten eerst hun zelfvertrouwen terugwinnen. Sommigen voelen zich klaar om hun diploma in een paar maanden te halen. Indien nodig kan per geval de hulp van een externe docent worden ingeroepen.

Waar mogelijk, en afhankelijk van het examenrooster, organiseren we dagjes uit om hun kennis te verbreden.

De maaltijden worden gezamenlijk genuttigd om het delen van maaltijden aan te moedigen. Een regelmatige aanwezigheid in de moestuin zorgt voor vers fruit en groenten.

Sinds september 2022 worden mobiele telefoons opgeborgen in een kast. Computers en tablets zijn toegestaan voor studiedoeleinden. In noodgevallen kunnen ouders altijd contact opnemen met het Life Learning team.

Presentatie van de ruimtes

De vereniging heeft drie studieruimtes en verschillende ruimtes voor ontspanning of creativiteit. Een grote polyvalente zaal wordt gebruikt voor dans-, theater-, zang- en vechtsportactiviteiten. Het is toegankelijk voor jongeren volgens hun wensen en het gekozen programma, in overleg met hun ouders en coach.

Life Learning biedt ook een tuin om nieuwe energie op te doen en toegang tot een klein bos. De natuur is een bron van rust. Jongeren zijn vrij om er naartoe te gaan om er kracht en wijsheid uit te putten. Het leert ons om adem te halen. Het inspireert tot verwondering en helpt ons te heroriënteren op onze rechtmatige plaats in het universum.

Registratieformaliteiten

Ouders die hun kind aan ons toevertrouwen moeten hem of haar eerst inschrijven in Huisonderwijs bij het Loket Huisonderwijs en deelnemen aan een infosessie voor inschrijving bij de Examencommissie.

Inschrijving bij Life Learning is op jaarbasis. Jongeren worden geacht 4 dagen per week aanwezig te zijn (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag). De officiële vakanties zijn die van de Franstalige Belgische schoolkalender.

Lidmaatschap

Life Learning vzw stelt alles in het werk om de werkingskosten zo laag mogelijk te houden.

Toch zijn er een aantal grote uitgaven: huur en inrichting van werk- en ontspanningsruimten (3 studielokalen, 1 grote polyvalente zaal, sanitair, kitchenette, biljartzaal, tuin, moestuin, meditatiehut, pingpongterras), leermiddelen (cursus- en oefenboeken, online Edulogos-leerplatform, modelexamenvragen, enz.), nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, internetverbinding), onderhoudskosten en een uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering.

Bij deze kosten komen nog de kosten voor het runnen van de vereniging (dagelijkse opvang en begeleiding door twee betaalde medewerkers, ouderlijk toezicht, up-to-date houden van het lesmateriaal, toezicht op vrijwilligers, verwelkomen van nieuwe leden, communicatie, internetpromotie, administratief beheer, secretariaatswerk voor de Raad van Bestuur, boekhouding, sociaal secretariaatswerk).

Precieze tarieven kunnen worden opgevraagd bij de vereniging.

Waarschuwing

Er is helaas één nadeel aan deze leermethode: de Examencommissie legt de lat erg hoog. De leerstof voor het ASO-diploma is enorm: elk examen beslaat twee jaar. Sommige jongeren hebben meer tijd nodig om de stof te onthouden en hun diploma te halen.

Daarom bieden we leerlingen ook de TSO-optie aan, die toegankelijker is en toch dezelfde toegang tot het hoger onderwijs biedt.

Examencommissie biedt studenten tot zes examendata (naar keuze) per vak per studiejaar (afhankelijk van inschrijving en het aantal beschikbare plaatsen op de kalender). Dit betekent dat de nederlandstalige examencommissie toegangkelijker is dan de franstalige (waar alle examens in twee jaarlijkse sessies worden afgelegd).